• Основи медичних знань

    Безымянный1.Вступне заняття. Основні відкриття в біології і медицині.
    1.1. Будова клітини. Органели і їх функції.
    1.2. Тканини: види, характеристика: епітеліальна тканина; сполучна тканина; м’язова тканина; нервова тканина.
    1.2.1. Пріони;
    1.2.2. Віруси;
    1.2.3. Бактеріі;
    1.2.4. Найпростіші.

    Практика: Визначення типу статури.
    1.3. Органи. Системи органів. типи статури 1.4. Класифікація мікроорганізмів, основні характеристики, значення для людини.
    2. Дихальна система.
    2.1. Органи дихання – їх будова і функції: носова порожнина, повітроносні пазухи, носоглотка, гортань, голосові зв’язки; від чого залежить тембр голосу. Трахея. Що таке трахеотомія, коли її проводять. Бронхи, легені, модель Дондерса.
    2.2. Механізми вдиху і видиху. Основні показники дихальної системи. регуляція дихання
    2.3. Основні захворювання дихальної системи: риніт, аденоїди, тонзиліт, ларингіт, трахеїт, бронхіт, бронхіальна астма, туберкульоз, рак легенів, емфізема.

    Практика: як відрізнити ангіну від ГРВІ. Ознаки грипу. Про шкоду куріння для дихальної системи. Способи загартовування організму.
    3. Серцево-судинна система.
    3.1. Серце: будова і функції. Провідна система серця.
    3.2. Кровоносні і лімфатичні судини: класифікація, особливості будови.
    3.3. Патології серцевої діяльності: коронарна недостатність, серцева недостатність, аритмії
    3.4. Атеросклероз, гіпотонія, гіпертонія, варикозне розширення вен.

    Практика: Техніка вимірювання пульсу на променевій та сонній артерії. Техніка вимірювання артеріального тиску. Ознаки інсульту, інфаркту, надання першої допомоги.
    4.Кров. Імунітет.
    4.1. Склад і функції крові. плазма клітини крові
    4.2. Імунітет штучний і природний, клітинний і гуморальний.
    4.3. Основні порушення показників крові.

    Практика: трактування основних показників загального аналізу крові та біохімічного аналізу.
    5. Травна система.
    5.1. Відділи і функції травного каналу.
    5.2. Травні залози.
    5.3. Обмін речовин. Білки. Жири. Вуглеводи. Вітаміни, мінерали.
    5.4. Порушення роботи шлунково-кишкового тракту: діарея, метеоризм, панкреатит, жовчнокам’яна хвороба, харчові отруєння, глистяні інвазії.
    5.5. Види клізм. Методики застосування, показання, протипоказання.

    Практика: Розрахунок основного обміну. Тест на зашлакованість організму. Перша допомога при харчових отруєннях. Постановка очисної клізми. Газовідвідна трубка.
    6. Сечостатева система. Внутрішньоутробний розвиток.
    6.1. Будова і функції сечовидільної системи. Механізм утворення сечі.
    6.2. Будова і функції статевої системи чоловічої та жіночої. Етапи вагітності.
    6.3. Захворювання сечостатевої системи. ІПСШ.

    Практика: трактування загального аналізу сечі, ознаки чоловічої і жіночої фертильності, способи її продовження. Мамологічне самообстеження.
    7. Ендокринна і нервова системи.
    7.1. Залози внутрішньої секреції. Гормони та їх функції. Основні гормональні порушення.
    7.2. Нервова система: центральна і периферична, вегетативна і соматична – будова і функції.
    7.3. Рефлекс як основа нервової діяльності
    7.4. Вища нервова діяльність. Пам’ять. Емоції. Сон.

    Практика: Тест на визначення типу ВНД.
    8. Аналізатори. Шкіра
    8.1.1. Зоровий аналізатор
    8.1.2. Слуховий і вестибулярний аналізатори
    8.1.3. Сомато-сенсорна система. БільТемпературна чутливість. • Температурні норми для тіла людини. Типи лихоманок.
    8.2. Будова і функції шкіри.
    8.2.1. Похідні шкіри: нігті, волосся. Потові і сальні залози.
    8.2.2. Шкірні захворювання. Целюліт: ознаки і причини.

    Практика: Техніка термометрії. Визначення здорової шкіри.
    9. Опорно-руховий апарат
    9.1. Кістки: класифікація, будова, з’єднання.
    9.1.1. Кістки черепа; кістки тулуба, верхніх і нижніх кінцівок.
    9.1.2. Особливості скелета людини.
    9.2. Скелетні м’язи: будова, функції. Основні м’язи кожного відділу. Особливості м’язів обличчя.
    9.3. Порушення опорно-рухового апарату: сколіози, грижі, протрузії, плоскостопості, неврити, міозити.

    Практика: методика визначення сколіозу і плоскостопості.
    10. Фізіопроцедури. Види, способи, показання, протипоказання.
    10.1. Асептика. Антисептика. Дезінфекція. Стерилізація.
    10.2. Лікарські форми, способи застосування.
    10.3. Вміст аптечки першої допомоги.

    Практика: застосування грілки, міхура з льодом, банки, гірчичники, гірудотерапія. Правила гігієнічної обробки рук. Види ін’єкцій. Методика постановки внутрішньом’язової ін’єкції.
    11. Надання першої допомоги.
    11.1. Ознаки клінічної та біологічної смерті.
    11.2. Надання першої допомоги при втраті свідомості, зупинці серця і дихання.
    11.3. Перша допомога при утопленні.
    11.4. Перша допомога при алергічних реакціях, анафілактичний шок.
    11.5. Надання допомоги при епілептичному припадку.

    Практика: Етапи надання першої допомоги. Непрямий масаж серця. Штучне дихання. Надання бічного положення потерпілому.

    12. Рани. Травми. Травматичний шок. Кровотечі. Перша допомога.

    Практика: Способи зупинки кровотеч; Допомога при внутрішніх кровотечах; Накладання пов’язок на кінцівки, тулуб, голову, колінний і гомілковостопний суглоби.

  • Травна система. Обмін речовин. Вітаміни. Мінерали

    Травна система

    Під час семінару буде дана загальна характеристика процесам травлення. Травні ферменти: протеази, ліпази, карбоангідрази. Обговорюватимуться процеси травлення в порожнині рота, шлунку, 12-палій кишці, в тонкому і товстому кишечнику. Роль підшлункової залози і печінки в травленні.

    Обмін речовин. Фізіологічні основи харчування. Взаємозв’язок обміну речовин і енергії. Асиміляція і дисиміляція. Роль білків, вуглеводів і жирів у життєдіяльності організму. Обмін води і мінеральних солей.   Обмін речовин при м’язовій роботі.    Роль харчування як чинника нормального перебігу обмінних процесів в організмі. Основні принципи раціонального харчування.   Збалансованість надходження в організм вуглеводів, жирів і білків.   Основні хімічні компоненти їжі,  джерела енергії  (вуглеводи,  жири,  білки), незамінні амінокислоти, жирні кислоти, вітаміни, мінеральні речовини і вода. Їх роль в забезпеченні життєдіяльності.

    1.Відділи і функції травного каналу.
    2.Травні залози.
    3.Обмін речовин. Білки. Жири. Вуглеводи. Вітаміни, мінерали.
    4.Порушення роботи шлунково-кишкового тракту: діарея, метеоризм, панкреатит, жовчно-кам’яна хвороба, харчові отруєння, глистяні інвазії.
    5.Види клізм. Методики застосування, показання, протипоказання.
    Практика: Розрахунок основного обміну. Тест на зашлакованості організму. Перша допомога при харчових отруєннях. Постановка очисної клізми вдома.

  • Основи анатомії і фізіології опорно-рухового апарату та лімфатичної системи людини

    Опорно-рухова система

    Знання, що стосуються будови і функціонування нашого організму необхідні кожному. Особливо, важливі вони тим людям, які займаються різними аспектами лікування, оздоровлення, корекції проблем будови і функціонування організму людини.

    Знання анатомії і фізіології нашого опорно-рухового апарату вкрай необхідні для фахівця в області масажу, реабілітації, фітнесу.

    Крім того, наш курс дасть Вам мінімально необхідні знання про лімфатичну систему, особливості її будови і функціонування, її значення для життєдіяльності людини.

    Частина І
    1. Введення. Загальні відомості про кістки, зв’язки, фасції, м’язи, сухожилля.
    Опорно-руховий апарат людини, його функції. Види кісток, їх будова. Будова
    суглобів, їх класифікація. М’язова тканина. Будова скелетних м’язів і їх
    функції, класифікація м’язів. Білі і червоні м’язові волокна.
    2. Хребет. Будова хребця і міжхребцевого диска. Нервовий стовбур, черепно-
    мозкові та спинномозкові нерви. Сколіоз, протрузія і міжхребетні грижі.
    3. Череп: лицьовий і мозковий відділ. М’язи обличчя. Особливості
    прикріплення.
    Частина ІІ
    1. Шийний відділ. Черепно-мозкові та спинномозкові нерви.
    2. Грудний відділ. Реберно-хребцеві суглоби. З’єднання ребер з грудиною.
    Міжреберні м’язи. Діафрагма.
    3. Поперековий відділ. Крижово-поперековий суглоб. М’язовий апарат:
    задні, латерально-хребетні м’язи, м’язи черевної стінки.
    Частина ІІІ
    1. Верхні кінцівки. Надпліччя: лопаткова, дельтовидна, підключичної
    області, плечовий суглоб. Плече. Лікоть, ліктьовий суглоб. Передпліччя.
    Променево-зап’ясний суглоб. Кисть.
    2. Нижні кінцівки. Сіднична область, тазостегновий суглоб. Стегно.
    Коліно, колінний суглоб. Гомілка. Гомілковостопний суглоб. Стопа.
    3. Лімфатична система людини: будова, функції, особливості. Значення
    лімфи для здоров’я людини. Лімфостаз

  • Основи мікробіології, гігієни і санітарії

    ОСНОВИ МІКРОБІОЛОГІЇ, ГІГІЄНИ І САНІТАРІЇ

    Велике значення мікроорганізмів у житті нашої планети. Вони беруть активну участь у  перетвореннях різних речовин в природі. Багато мікроорганізмів з давніх пір застосовують в харчовій і легкій промисловості, а також в домашньому господарстві. Значна кількість мікроорганізмів відіграють негативну роль. Вони можуть бути збудниками хвороб людини, тварин і рослин, викликати псування харчових продуктів.

    Курс «Основи мікробіології, гігієни та санітарії» ознайомить Вас з основними поняттями в мікробіології та інфекціями, що найбільш часто зустрічаються. Ви отримаєте знання з правил санітарії та гігієни, особистої гігієни. Навчитесь гігієнічній обробці рук. Дізнаєтесь про основні методи дезінфекції та стерилізації. Дізнаєтесь правила обробки інструментів, які використовують косметологи, майстри манікюру і педикюру, перукарі.

    Частина I
    1. Поняття про мікроорганізми і їх життєдіяльність.
    2. Нормальна мікрофлора здорової людини.
    3. Поняття про інфекцію і хвороботворні мікроорганізми.
    4. Епідемічний процес і його характеристика.
    Частина II
    1. Фактори поширення інфекції.
    2. Найбільш поширені інфекції та шляхи їх передачі
    3. Поняття про імунітет. Види імунітету.
    4. Особиста гігієна, медогляд, медична книжка фахівця. Обробка рук.
    Частина III

    1. Поняття про асептику і антисептику. Антисептичні засоби.

    2. Дезінфекція. Класифікація дезінфікуючих засобів. Дезінфекція інструментів

    3. Стерилізація, способи стерилізації.

    4. Обробка інструментів після роботи з клієнтом. Правила зберігання інструментів.